X. századi udvarházat tártak fel Ramlában

Kerti szökőkúttal díszített gazdag kúria maradványait tárták fel régészek az Izrael középső részén fekvő Rámlában. 

A 10., korai 11. századból származó lakóházra és kertjére egy autópályahíd építési területének régészeti feltárásakor bukkantak rá a szakemberek.

“Úgy tűnik, hogy egy tehetős család háza állt ezen a helyen, és kertjüket szökőkút díszítette. Ez az első alkalom, hogy szökőkutat találtunk Rámla annak idején jóval tehetősebb óvárosán kívül, ahol régészek már találtak a fátimidák időszakából származó szökőkutakat – közölte Hagit Torge, az izraeli régészeti hatóság feltárásokért felelős igazgatója.

A szakemberek két lakószobát találtak, a közelükben egy mozaikból készült, cementtel és kőlapokkal borított szökőkútra bukkantak. Feltárták a csővezeték-hálózatot, amelynek egy része égetett agyagból készült, kőkorsókba csatlakozott és elvezetett a szökőkúthoz. A birtok közelében egy nagy ciszternát is találtak, csővezetékrendszerrel és víz szállítására alkalmas csatornákkal.

A feltárás helyszínén olajlámpákra, csontból készült babák darabjaira és bababölcsőre is bukkantak.

“Ez az első alkalom, hogy teljesen érintetlenül megmaradt szökőkút-vezetékrendszerre bukkantunk. Más szökőkutak vezetékrendszerei nem élték túl azt a földrengést, amely a térséget Kr.u. 1033 és 1068-ban rázta meg – magyarázta Torge.

Ramlát a 8. században alapította Szulejmán Ibn Abd al-Malik kalifa. A Kairóból Damaszkuszba vezető út mellett fekvő település stratégiai elhelyezkedése miatt lett fontos gazdasági központ. Az egész térség azonban elhagyatottá vált a 11. század közepén, valószínűleg egy földrengés következtében.

Amikor a feltárással végeznek, a szökőkutat ki fogják állítani Rámlában – olvasható a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.