Hasmóneus-kori romokat találtak Dávid városában

 

Lezárult az ünnep, kialudtak a fények. Lehet egyenleget vonni az ünnepi eseményekből. Ha rangsorolni kellene az elmúlt napok híreit vélhetően egy ásatásokról szóló bejelentés vinné el a pármát. Lehet, hogy szándékos volt az időzítés, lehet, hogy véletlenszerű, De tény a Makkabeusok cselekedeteiről szóló emlékezet közepette világgá röpített a hír, hogy Dávid városában Hasmóneus-kori romokat tártak fel, még fényesebbé tette a Fények Ünnepét:

Hasmóneus-kori épület maradványaira bukkantak az Izraeli Régészeti Hatóság szakemberei egy jeruzsálemi ásatáson.

Újabb elem került a helyére az ősi Jeruzsálem történetében, miután izraeli régészek Hasmóneus-kori épületromokat találtak a Givati Parking Lot lelőhelyen Jeruzsálem legrégebbi negyedében, Dávid városában. A negyed ontja magából a kincseket, az utóbbi években előkerült egy épület a második templom korából (i.e. 516-i.e.70), számos Bizánc-kori érme, legutóbb pedig egy római kori, 1700 éves átoktábla.

Bár Jeruzsálemben évek óta szisztematikus feltárások folynak, mindezidáig nem sikerült olyan épületet feltárni, amely a Hasmóneus-dinasztia (i.e. 141 – i.e. 37 ) korából származna. A dinasztiaalapító Simon Makkabeus volt, a makkabeus elnevezés pedig Mattatiás főpap harmadik fiának, Júdásnak egy melléknevéből ered és a keresztény szerzőknél jelent meg. A dinasztia i.e. 37-ig, Nagy Heródes hatalomra kerüléséig uralta Júdeát.

A történelmi források – így Iosephus Flavius – leírásaiból a kutatók előtt ugyan eddig is ismert volt a Makkabeus-kori város megléte, de régészeti bizonyítékok – mint például a most megtalált erődítések, kézművestermékek – eddig nem támasztották alá a feltételezést. Az épület – amelynek romjait csak az elmúlt hónapokban sikerült feltárni – négy méter magas, 64 négyzetméter területű, falai 1 méter szélesek. A romok között cserépedényeket és érméket is találtak, utóbbiak az épület pontos korának meghatározásában segítheti a szakértőket, de annyit ma már most tudni, hogy az építkezés az i.e. 2. század elején kezdődött, s a dinasztia idején is folytatódott, amikor a legjelentősebb változtatások mentek végbe rajta.

(forrás: múlt-kor történelmi portál)