Munkajogi változás: heti egy órával kevesebbet dolgozunk

Izraelben eddig csak azok voltak jogosultak minden olyan juttatásra, mely a teljes foglalkoztatásban jár, akik havonta legalább 186 órát dolgoztak. Ez az európai elvárásokhoz képest magas kötelező óraszám áprilistól havi 182 órára csökkent.

Azoknak a dolgozóknak, akik eddig egy kölcsönösen megállapodott összegért cserébe havonta 186 órát teljesítettek, áprilistól havi négy órával kevesebb munkáért ugyanaz az összeg jár. A csökkentés heti 1 órát jelent azokon a munkahelyeken, ahol meghatározott órákban foglalkoztatják a dolgozókat. A rövidebb napot, saját belátása szerint a munkáltató jelölheti meg, előre megbeszélten, figyelembe véve a dolgozó igényeit. Azok a dolgozók, akik órabérben megszabott fizetést kapnak, továbbra is a hó végén összeszámolt órákért kapják majd havi jussukat, így az ő fizetésüket az új megállapodás nem sokban befolyásolja, ugyanígy azokét sem, akiket egyedi, külön megfogalmazott munkaszerződéssel foglalkoztatnak.

A minimál bér továbbra is 5300 sékel/hó, aki ezalapján kiszámított óradíjat kapott, annak az óradíja áprilistól 29,12 sékelre nőtt, annak viszont, aki 182 óránál kevesebbet dolgozik, a minimum óradíja nem változott, továbbra is 28,49 sékel. 

Érdemes felkeresni a munkahelyünkön a fizetésekkel és munkabeosztással foglalkozó személyt és megtudakolni, tudatában vannak-e az új megegyezésnek.

A változás előnyt jelent a munkáltatóknak is, mivel további két kisebb módosítás is életbe lépett.  A megengedett heti túlórák száma 15-ről 16-ra növekszik, ezenkívül a vállalható éjszakás műszakok száma az eddigi három héten belüli maximum hét műszakról, két héten belüli hét éjszakai műszakra változik. Mivel Izraelben az éjszakás órákért, és a napi két órán túli túlórákért 150 százalékos fizetés jár, az új szabályozás a dolgozóknak is kedvez. Mindemellett az éjszakai műszakban dolgozók munkaideje a túlórákkal együtt sem haladhatja meg a heti 58 órát. 

A kormány és a munkáltatók, valamint a szakszervetek által most aláírt megállapodás még csak a kezdete a munka világában az elkövetkező években várható változásoknak, a szakszervezet vezetője szerint hamarosan Izraelben is elérjük a 40 órás munkahét bevezetését.

Az áprilistól érvényes könnyítés alternatívájaként a szakértők egy része évi 4-6 munkamentes vasárnapot javasolt, sokan úgy vélik a dupla hétvége jobban érezhető és pihentetőbb különbség lett volna.