Hol érdemes elkezdeni az izraeli életünket?

A sikeres alija és a befogadó központban eltöltött kultúrsokkal és szorgos tanulással teli hónapok után felmerül a kérdés, merre tovább? Ki-ki vérmérséklete, önbizalma, meglévő szakmai gyakorlata, baráti és rokonai kapcsolatai, és az ő tapasztalatuk alapján választ új lakhelyet a régi-új hazában. Van aki a kezdeti megélhetési költségek minimalizálására törekszik, másokat a jobb munkalehetőségek vonzanak, de bőven akadtak alijázó barátaink között olyanok is, akik csupán a jószerencsére bízták magukat, és ha az idő úgy hozta, országon belül váltani is mertek. Álljon itt pár szubjektív történet, néhány friss (2018. márciusi) objektív összehasonlító adattal együtt arról, mire számíthatunk, ha egy-egy város mellett tesszük le a voksunkat.

Kati és Péter néhány éve egy északi kibucban kezdte meg az ulpánt, majd onnan a tvériai befogadóközpontba költözve folytatták izraeli életüket. Fiatalok lévén könnyen alkalmazkodtak és szívesen dolgoztak az egyik helyi étteremben és szállodában. Később, amikor a változó biztonsági helyzet miatt elmaradt vendégekre tekintettel először egyikük, majd másikuk is munka nélkül maradt, úgy döntöttek ideje a Merkáz ( az ország középső része) felé venni az irányt, mert úgy tudták ott több munkalehetőségre számíthatnak.

  • Nem tévedtünk, valóban gyorsan találtunk új munkát, de magunk is meglepődtünk milyen hatalmas árkülönbségek voltak a lakbérben és az arnóna (helyi ingatlan adó) összegében. Mi Hod Hasharonban kezdtünk, ahol a tvériaihoz képest akkor 50 százalékkal volt drágább a lakbér és a kedvezmények elmúltával az arnóna is busás összeget tett ki. Mivel anyagilag mélyponton voltunk, amikor elhagytuk Tvériát, nem volt lehetőségünk arra, hogy a nehezen összeszedett bútorainkat magunkkal hozzuk, szinte csak a ruháinkkal és néhány könyvvel költöztünk egy félig bebútorozott lakásba. A hiányzó darabokat aztán később persze pótoltuk.

 

A fogyasztói árak ma Hod Hasharonban átlag 7,05 százalékkal olcsóbbak, mint Tvérián. A lakbérek 100 százalékkal magasabbak Hod Hasharonban mint Tvérián. Az éttermi árak 15,6 százalékkal olcsóbbak Hod Hasharonban, mint Tvérián. Az élelmiszer árak 4,79 százalékkal drágábbak Hod Hasharonban mint Tvérián. A helyi vásárlóerő 18,02 százalékkal magasabb Hod Hasharonban mint Tvérián. Egy három szobás 80 négyzetméter körüli lakás bérleti díja ma 1500-2500 sékel között van Tvérián, az arnóna egy ilyen lakásra átlag havi 200 sékel, Hod Hasharonban ugyanezért a lakásért 3500-4500 sékel/hó bérleti díjat kell fizetni, az arnóna mértéke körülbelül másfélszeres, havonta 300-350 sékel között mozog.

 

Géza és Marika már a nyugdíjas korhoz közeledve érkeztek az országba, s mivel a rokonaik egy része Petah Tikván élt, számukra is kézenfekvő volt, hogy itt kezdenek bele a nagy kalandba. Korukra való tekintettel befogadóközpontba már nem mehettek, így az első hónapot a rokonoknál töltötték, de igyekeztek minél hamarabb saját lakást bérelni. Először egy mindössze 17 négyzetméteres, raktárból átalakított stúdió lakásban laktak, de mivel mindketten dolgoztak hamarosan sikerült egy háromszobás földszinti lakásba átköltözniük. Számukra nagyon fontos hogy jól kézben tudják tartani a költségeiket, ezért a városközponttól távolabbi, tömegközlekedéssel jól elérhető, de olcsóbb környéket választottak. Mivel a gyermekeik nem élnek Izraelben, nekik a városban lakó rokonok, barátok közelsége jelenti a támaszt. Csak akkor hagynák el Petah Tikvát, és akkor sem szívesen, ha 70 éves koruk után valamelyik közeli városban kapnának olcsó bérű állami lakást.

Egy három szobás, 80 négyzetméter körüli lakás bérleti díja ma 3300-4200 sékel között van Petah Tikván, az arnóna egy ilyen lakásra átlag havi 300-500 sékel. Két személy megélhetésre további 3500-4000 sékel szükséges.

Jutka a válását követően két pici gyerekkel indult neki egyedüli családfenntartóként Asdódból, hogy a lényegesen magasabb lakbérek ellenére, jobb megélhetéshez jusson és a gyerekeinek is jobb életkörülményeket tudjon biztosítani Tel Avivban.

Kompromisszumokkal teli első két éven vagyunk túl – meséli az egyedülálló anya, aki napközben pincérnőként dolgozik és néha az estéit is a munkahelyén tölti, ilyenkor barátok vagy bébiszitter vigyáz a srácokra. – Az első lakásunk egy Karmel piachoz közeli kis utcában volt, a tengerparti sávban. Az aprócska, alig 33 négyzetméteres lakásért, több mint ötezer sékelt fizettem havonta, viszont közel volt a munkahelyem és az óvoda, a fiúk mozgásigényét könnyen levezette a tengerparti rohangálás és a gyakori pancsolás a tengerben. Lassan-lassan rendeződik a helyzetünk, már nem kell sűrű ezreseket kiadnom az óvodáért, hamarosan beköltözünk egy háromszobás lakásba és néhány év múlva, ha a srácokon kitör a kamaszláz, akár mindenkinek külön szobára is futja majd, bizonyára a tengerparttól távolabb, de kulturált körülmények között.

A fogyasztói árak Tel Avivban átlag 2,66 százalékkal drágábbak, mint Asdódon. A lakbérek 100 százalékkal magasabbak Tel Avivban mint Asdódon. Az éttermi árak 8,66 százalékkal drágábbak Tel Avivban, mint Asdódon. Az élelmiszer árak 5,28 százalékkal olcsóbbak Tel Avivban, mint Asdódon. A helyi vásárlóerő 20,32 százalékkal magasabb Tel Avivban, mint Asdódon. Egy három szobás 80 négyzetméter körüli lakás bérleti díja ma 3300-4100 sékel között van Asdódon, az arnóna egy ilyen lakásra átlag havi 250-300 sékel, Tel Avivban egy ugyanekkora lakásért elhelyezkedésétől és állapotától függően 6500-9000 sékel/hó bérleti díjat kell fizetni, az arnóna havonta 500-650 sékel között mozog.