Március végéig lehet kupát váltani

Izraelben négy egészségbiztosító pénztár (kupa) végzi a csaknem 9 millió biztosított ellátását. A legnagyobb a Clalit, amely bár az elmúlt évtizedben elvesztette ügyfelei csaknem 10 százalékét, még mindig több mint 4,5 millió ellátottat tart számon. Messze mögötte, de immár csaknem 2,3 millió biztosítottal a Macabi áll, amit az elmúlt években rakétaszerű növekedést produkáló Mehuedet követ, egymilliót meghaladó biztosítottal. A lista utolsó helyén a Leumit áll, amely az elmúlt években több mint 150 ezer beteget veszített el, de még mindig több mint 700 ezren tartoznak ebbe a kupába. A biztosítottak alapellátásáért az állam fizet a kupáknak, minden állampolgár után egységes összeget. E kiadás alapja a bérek után fizetett biztosítási járulék, melynek egy része kerül az egészségügyi alapellátásba. Az állampolgárok a saját egészségbiztosítójuk vagy más biztosítótársaságok kiegészítő biztosításával is gondoskodhatnak a magas szintű egészségi ellátásról.

Az 1994-es egészségbiztosítási törvény alapján az izraeli állampolgárok egy éven belül kétszer, március végén és szeptember végén válthatnak kupát, egészségbiztosító pénztárt. Ehhez mindössze egy űrlapot kell kitölteniük a postán. A váltás feltétele az is, hogy a biztosított legalább egy éve ügyfele legyen az elhagyni kívánt egészségbiztosítónak. Az Obdusman ajánlása alapján különleges körülmények esetén lehetőség van többszöri váltásra is, ezek a következők:

  • a biztosított új lakhelyre költözött, ahol a korábbi egészségbiztosítási pénztára nem folytat tevékenységet
  • A kiválasztott új pénztár nem ad hosszú távú, ápolási ellátást
  • A kiválasztott új pénztár a biztosított magas életkora miatt nem vállalja az ápolási (sziudi) ellátást.

Az átlépés egyik egészségpénztárból a másikba nem azonnal, hanem három hónapos átmeneti idővel történik meg. Ebben az időben a biztosított ellátását még a régi pénztár nyújtja. A törvény szerint azonnali ellátás csak az újszülötteknek, az új bevándorlóknak illetve a 18 éven aluli gyermekeknek jár, de az erős verseny miatt egyes társaságok akár le is rövidíthetik az átállási időt.

Mivel az egészségpénztárak szoros versenyben vannak egymással, az is előfordulhat, hogy a biztosított a váltás bejelentését követően olyan kedvező ajánlatot kap a régi kupától, hogy inkább hűséges marad. Egy hónapon belül meggondolhatja magát, később azonban már tartania kell magát a korábbi elhatározásához.

Mit érdemes figyelembe venni, ha egészségbiztosító váltásban gondolkodunk:

  • Milyen költséggel jár a biztosított és családja egészségügyi ellátása?
  • Van-e korhatára az új kupához való csatlakozásnak?
  • Az alapellátáson túl milyen egyéb kiegészítő szolgáltatást nyújt az adott egészségpénztár (fogászat, természetgyógyászati ellátások, védőoltások, gyermekfejlesztés, megtermékenyítő eljárások, stb.)
  • Mekkora a várakozási idő az egyes szakvizsgálatokra, műtétekre?
  • Az új kupa legalább részben megtéríti-e a hálózaton kívül elvégzett egészségügyi szolgáltatások díját? (privát orvosi vizsgálatok, magánkórházakban elvégzett műtétek, rehabilitációs költségek, orvostechnikai eszközök vásárlása, stb.)
  • Az időskori ápolási ellátásban milyen hosszútávon lehet számítani a kupa anyagi támogatására?