Pikud HaOref /Polgárvédelmi Parancsnokság

Amikor 1948-ban az ország megszületett, David ben Gurion azt mondta: „Az egész nép maga a hadsereg, az ország minden pontja harctér”. 43 évvel később, az I. Libanoni Háború idején, 1991-ben Izrael lakossága ezt ismét megtapasztalhatta. Egy évvel később létrejött a Pikud HaOref (Polgárivédelmi Parancsnokság), mely nem harcoló alakulatként, de a haderő részeként felelős a hátország felkészítéséért egy esetleges vészhelyzet megfelelő kezelése céljából. Legyen szó hadicselekményről, földrengésről, cunamiról vagy vegyi anyag miatti veszélyről, a Pikud HaOref szakemberei gondoskodnak arról, hogy a lakosság biztonságban legyen, hogy az emberek mindig tudják, mit kell tenniük, hogy a már bekövetkezett bármilyen jellegű katasztrófában a mentés és helyreállítás a lehető leggördülékenyebben történjék.

A Pikud Ha Oref (Polgárvédelmi Parancsnokság) internetes honlapot, telefonvonalat és applikációt működtet, amelyek segítségével bármikor tájékoztatást kaphatunk az országban fellépett vészhelyzetről és arról, hogy mi a teendőnk.

A honlap címe: http://www.oref.org.il – a szöveg angol, orosz, arab és héber nyelvre állítható. Vész esetén hívható telefonszám: 104-es bármely telefonról, az ingyenes applikáció letölthető a Google webáruházából, ezt követően a földrajzi elhelyezkedéstől függően kapunk értesítést a különböző riasztásokról.

Sorozatunkban több témán keresztül mutatjuk be a vészhelyzeti tennivalókat, a Pikud HaOref által ajánlott viselkedést, segédeszközöket. Érdemes átnézni a listát, hogy fizikailag és lélekben is felkészültek legyünk egy esetleges vészhelyzet elhárítására, így a keletkezett trauma is annál könnyebben feldolgozható lesz.

A sorozat részei:
– Tennivalók természeti katasztrófák (földrengés, cunami, tűz, áradás) – esetén
– Ceva adom – megszólaltak a szirénák, most mit tegyünk?
– Veszélyes anyag került a környezetbe – mi a teendő?
– Elsősegély a helyszínen
– Mi legyen a vészhelyzeti csomagban?