70 éve született a határozat, ami után megalakulhatott Izrael

Pompás külsőségek közepette, az eredeti helyszínen, a New York-i Queens Múzeumban ismétlik meg a 70 évvel ezelőtti, Izrael megalapítását engedélyező ENSZ szavazást. A múzeumban korhű installációkat is felállítanak.

Az eseményre mintegy 700 meghívott érkezik, többek között annak a 33 országnak a képviselői, akik 1947-ben igent mondtak a zsidó állam létrejöttére. Az eseményen felszólal Mike Pence amerikai alelnök, Steve Mnuchin az Egyesült Államok pénzügyminisztere, Danny Danon izraeli nagykövet valamint Ronald Lauder, a Cionista Világszövetség elnöke.

Mint ismert 1947. februárjában Nagy Britannia, amely 1917 óta felügyelte a mandátumi területet, úgy döntött, hogy a Palesztin Mandátum ügyét átadja az Egyesült Nemzetek Szervezetének. Az ENSZ létrehozott egy Speciális Palesztinával Foglalkozó Bizottságot (UNSCOP), amely két  egy arab és egy zsidó  állam megalakítására tett javaslatot az adott területen, valamint Jeruzsálemben mint nemzetközi enklávéban.

A zsidó lakosság, bár elégedetlen volt a számára kijelölt terület kis méretével, amely ellentmondott azoknak az ígéreteknek, amelyeket a Népszövetség 1922-ben tett, és ugyancsak elégedetlen volt azzal a tervvel, amely nemzetközivé tételével elválasztja Jeruzsálemet az államtól, de végül elfogadta a kompromisszumot. A felosztási tervet az arab oldal elutasította.

Az ENSZ Közgyűlése a megosztási tervről szavazást rendelt el, és 1947. november 29-én meghozta 181. számú határozatát 33 igen, 13 nem szavazattal és 10 tartózkodással.

A Choma honlapján megtekinthető az állam születését több részben bemutató filmsorozat, amelyet a CBN forgatott, a magyar változatot az ATV 700-as Klub című műsora készítette.