Aliján innen és túl

Mindannyiunk életében van néhány jeles nap, biztos vagyok benne, hogy az Izraelben élő magyarok számára az aliájuk időpontja egy ilyen esemény. Sokan, sok helyről jöttünk ebbe az országba az elmúlt évtizedekben, s bár a szentföldi alija a dokumentumok szerint már 1882 óta tart, csupán 2016 óta van hivatalos állami ünnepnapja a „Feljövetelnek”. Az ünnep annyira friss, hogy a Miszrád HaAlija veHaKlita (Befogadási minisztérium) honlapján egyetlen sor sincs az ez évi ünnepi programokról, hasonlóan elnagyoltra sikeredet a minisztérium héber nyelvű Facebook oldala is. Az angol nyelvű Facebook oldalról tudtam meg, amiről eddig szó sem esett, hogy most már nem csak Alija napunk van, évente kétszer (a Wikipedia szerint Nissan hó 10-én, és Hesván hónap 7-én), de október 23. és november 29. között Alija hónapot is ünneplünk. Hiába no, nem egyszerű köztudatba vinni egy új ünnepet!

Izrael méltán lehet büszke az olék (új bevándorlók) rendszerszintű kezelésére, az első hat hónapban nyújtott számtalan segítségre, ennek ellenére az elmúlt évek szomorú tapasztalata az, hogy az alijázók minimum fele egy éven belül elhagyja a Szentföldet. Visszamegy a származási országába vagy folytatva a bolyongást végül egy másik földrészen köt ki. Hiába az állami pénzügyi, oktatási és egészségügyi segítség, akiknek nem sikerül jó befogadó közösséget találniuk, azok hosszabb-rövidebb agónia után feladják a hétköznapi megélhetésért, beilleszkedésért folytatott harcot és végül távoznak az országból.

Pedig számtalan civil kezdeményezés létezik, és nem csak a milliós orosz nyelvű közösség számára. A 2015-ben alakult Keepolim egy éppen jeridázni (az országot elhagyni készülő) olé frusztrációjából született. Az 50 éves Liam Lawerence kilenc hónap után sem találta a helyét, s mint egy facebook poszt után kiderült, a problémájával nem volt egyedül. Napokon belül több mint 3000-en jelezték, hasonló akadályokkal küzdenek. Liam végül itt maradt és egy ügyvéd barátjával megalakították a Keep Olim egyesületet, amely jogi, oktatási, munkaügyi, pszichológiai segítséget nyújt a világ bármely pontjáról érkezett olék számára.

A Nefesh B’Nefesh már 15 éve segít az angol nyelvterületről érkező oléknak közösséget építeni, igyekeznek az újonnan érkezők számára átadni az elődök által megszerzett tudást. Legendásan aktív a dél-amerikai és francia közösség is, az etiópiai khéláról nem is beszélve.

Nekünk magyaroknak sincs mit szégyenkeznünk, bár köztudottan hajlamosak vagyunk a széthúzásra, már hatvan éve létezik egy egyesület a Choma – Mifal Leolej Hungária, amely csendben, de kitartóan segítette az Izraelben gyökeret verni igyekvő magyar zsidók hétköznapjait. Az 1956-os kivándorlási hullám idején az itt élők agóráiból összegyűlt pénzből a frissen érkezők, élelmet, ruházatot, oktatási segítséget és szükség esetén akár pénzügyi mankót is kaptak. Az egyesület több évtizedes sikeres működése, egykor sokezer magyarajkú alijázónak jelentett segítséget. Az eredeti alapítói szándék, a vagyon jelentős csökkenése miatt mára szinte már csak jelképessé devalválódott, az egyesület ma honlapján (www.shalom-olim.com) és facebook csoportjain keresztül elsősorban információval segíti a magyar közösséget. Korlátozottan ugyan, de továbbra is nyújtunk támogatást az államilag elismert szakképesítés megszerzéséhez, és hamarosan újabb kirándulásokat szervezünk választott hazánk jobb megismeréséhez. Hisszük, hogy a nagy reményekkel és Izrael iránti lelkesedéssel érkező olék elvándorlását leginkább egy erős, összetartó közösség biztosíthatja, melynek fenntartása mindannyiunk közös feladata.

Anyagi támogatásotokkal mi továbbra is ezen dolgozhatunk! Ha korábban már segítettünk Neked akkor azért, ha még nem, akkor azért, hogyha egyszer rászorulsz legyen hová fordulnod!

Bankszámlaszámunk: CHOMA MIFAL LEOLEY HUNGARIA – BANK LEUMI 10 904 78943/12

 

Alija napi rendezvények:

  • Petah Tikván október 25-én este 7:30-kor a Hichal HaTarbutban tartanak ünnepi estet.

  • Október 26-án csütörtökön este 7:30-kor Arielben szintén a Hichal HaTarbutban várják az olékat.

Az ünnep újdonságára való tekintettel nincs még jól kidolgozott rendszer a rendezvényekről szóló információk nyilvánosságra hozatalára, amint a Bevándorlási minisztérium bármilyen csatornán meghirdet egy további eseményt, azt a Choma facebook oldalán (https://www.facebook.com/groups/ChomaGroups/?ref=br_rs) mi is megosztjuk Veletek.