Két évtized után bérlőből tulajdonos

Hamarosan indul az állami lakáslízing?

A pénzügyminisztérium új ötlettel segítené a lakáshoz jutást. Azok a fiatal párok, akik 18 éven keresztül fizetnék a lakbért ugyanazon állami lakásért, a bérleti idő letelte után némi extra díj ellenében az ingatlan tulajdonosává válnának.

Lehet, hogy nemsokára a lakbérre fizetett havi több ezer sékelt részletfizetésként betudják a lakás árába? A ma még csak álomnak tűnő konstrukció talán közelebb van még gondolnánk! Legalábbis ez derült ki a pénzügyminisztérium keddi nyilatkozatából. Ichák Kohen, helyettes pénzügyminiszter az eilati CPA konferencián beszélt arról a Moshe Kahlon pénzügyminiszter jóváhagyására váró tervről, mely szerint a fiatal párok bizonyos kondíciók mellett 18 év után bérlőből lakástulajdonossá válhatnának. A konstrukció a lízinghez hasonlatos, némi kezdőtőke befizetését követően bérleti díjat kell fizetni, majd a futamidő végén megválthatóvá válna a tulajdonjog.

  • Hónapok óta dolgozunk a terven. Az eredeti elképzelés szerint a fiataloknak 80 ezer sékelt kellett volna befizetni, hogy belekezdhessenek a hosszú bérleti időszakba, de Kahlon pénzügyminiszter úr szerint ez az összeg túl magas, ezért még vizsgáljuk a különböző lehetőségeket. Éjjel-nappal azon dolgozunk, hogy egy mindenki által elfogadható megoldást találjunk, hiszen ez a kezdeményezés rendkívül hasznos a lakhatási problémákkal küzdő izraeli társadalom számára. Amint a miniszter jóváhagyja a konstrukciót, meghirdetjük a lehetőséget – mondta Ichák Kohen helyettes pénzügyminiszter.