Újabb szervezet alakult a bevándorlók megtartása céljából

Az Ata (Te/most) nevű szervezet amerikai cionizmussal fűtött fiatalos lendülete figyelemreméltó, harcos és cuki. A szervezetten tenni akarás gondolata már évekkel ezelőtt megfogalmazódott a mostanra alapítókká vált tagok fejében. Liel Rienfeld elnök vezetésével először kitanulták a szervezet-finanszírozás módjait, a nyarat Jeruzsálemben filmezéssel töltötték, majd beharangozták a kampány kezdetét és kedden bemutatták a szervezetet egy Tel Aviv-i We Work közösségi irodaházban.

14182262_10154694656783273_1142853075_nAz elmúlt hónapban, a jeruzsálemi Jaffo utcán állítottak meg embereket rövid, 30 mp-s interjúkra, Izrael szeretetéről, szubjektív válaszokkal. A filmkészítés során szilikon karszalagokat osztottak, ezzel az alakuló szervezetet reklámozván, a közösségi finanszírozási kampány részeként.

Az ambiciózus, ügyes ifjak vissza akarják adni Izraelnek azt, amit tőle kapnak. A cél az izraeliek cionizmusra nevelése, emlékeztetése. Az, hogy ugyanannyira legyenek cionisták, mint a bevándorlók. Erre az izraeli azt mondja, az izraeli cionizmus nem azonos a diaszpóra cionizmusával. Mi másért küldi az egyszeri izraeli a gyerekét a hadseregbe, tudván, hogy meghalhat, ha nem az egészséges nacionalizmusa, cionizmusa miatt? A hadseregben pedig olyasfajta életre nevelés folyik, amiből mást tanul mindenki. Egy húszéves katona, ha lát egy késelést, meg kell ölnie a késelőt, mese nincs. Fiatalon élet és halál között kell döntenie, ami meghatározza majd az egész életét, nacionalizmusát, cionizmusát. És minden háború alatt tele van az egész ország egyfajta egészséges összefogással, izraeli zászlók tömegeivel, szeretettel.

Fonák dolog a diaszpórában cionistának lenni, terjeszteni azt, hogy a zsidók leginkább Izraelbe költözzenek, miközben a megélhetési cionista hagyja, hogy Izraelben mások meghaljanak Izraelért. Amikor egy új bevándorló cionista akar maradni Izraelben, szembesül az izraeli cionizmus aspektusival. Az ősújhazában harcolni kell a terrorizmussal, meg kell érteni az állandó résen állás fortélyait és szembesülni kell a csekély megélhetési zsidó állások számával. Az Izraelbe történő bevándorlás ugyanolyan, mint az amerikai álom. A kemény hétköznapok sokakat kiábrándítanak.

Izrael fiatal ország és egyik elsődleges célja a világ zsidóságának otthont nyújtani. Azonban sok új bevándorló elhagyja Izraelt és visszatér eredeti hazájába, mert nem bírja az újrakezdést, a bizonytalanságot, a megkövesedett földbe gyökerezést, vagy gyökértelenséget. Az Ata egyik célja, hogy az olé hadas, az új bevándorló ne átmeneti vendég legyen Izraelben, hanem a gépezet része. Tehessen azért, hogy működjön a rendszer. A gépezet azonban sok helyen rozsdás és nem megfelelően dolgozik. Például a cionizmus terén.

14233392_10154694659253273_1331142663_oSok izraeli elvágyódik Izraelből és ennek különböző okai vannak, legfőképpen a gazdasági kilátástalansággal magyarázzák sokan az elvágyódásuk okát. Két munkakörben, két gyerekkel egy elektromos biciklin – nem környezetvédelmi megfontolásból -, bérelt lakásban vagy ötvenéves lakáshitellel, a terror fenyegetettség árnyékéban nem könnyű az élet. A gazdaságon a politika változtathat, ami szintén terhet jelent sokaknak. A politikát nem készül az Ata megváltoztatni egyhamar, de megpróbál olyan projekteket létrehozni, amelyekkel közösséget épít, legjobb esetben olyan közösséget, amelyben szabrék és olé hadasok, izraeli bennszülöttek és bevándorlók, együtt tesznek Izraelért.
A szervezet a további projekteket a körülötte szerveződő közösséggel együtt tervezi kitalálni és megvalósítani. A szervezet összerakása folyamatban van, heten vannak a felügyelő bizottság izraeli megfelelőjében, köztük Liel, aki egy Amerikában felnőtt izraeli szülőkkel rendelkező vissza-aliázott veterán katona, 23 éves és Marty, aki egy Boro park-i ultra-ortodox családból kiszakadt melegjogi harcos, aki kevesebb, mint háromnegyed éve aliázott és a Knesszet-tagság a célja. Kicsiben kezdik. Azt vallják, ha egyvalakit megmosolyogtatunk minden nap, valamit megváltoztatunk a másik napjaiban és a magunkéban is. Mi is mosolygunk, ha mosolyogtatunk.

Az Ata szót, jelentéstől függően, kétféleképpen lehet leírni. Az alef betűvel kezdődő ata azt jelenti te, ha ajinnal kezdjük, azt jelenti, most, jelenleg. Frappáns a neve a szervezetnek, csakúgy mint a logójuk, a fején álló hetven éves David Ben Gurion, Izrael Állam első miniszterelnöke. Ben Gurion hetven évesen tanult meg fejen állni. Izrael két éven belül ünnepli az alapításának a hetvenedik évfordulóját. Addigra az Ata talán megtanítja fejen állni a zsidó államot.

Vadász Éva jegyzete