Biometrikus adatnyílvántartási rendszer

Egy még 2009-ben elfogadott törvény alapján Izraelben megkezdődött a biometrikus (SMART) személyi azonosító okmányok bevezetése. Az új Személyi Igazolványokat (ID, Teudát Zehut) és az Útlevél Belügy Minisztérium (Miszrad Hapnim) területi irodáiban lehet igényelni. (technikai okok miatt az alijázók átmenetileg a Ben Gurion repülőtéren még a régi típusú igazolványokat kapják kézhez). Az igazolványok kötelező cseréje csak két év múlva lép életbe, addig a rendszer teszt üzemmódban üzemel.

A SMART okmányokat minden 18 év feletti izraeli lakos kérheti (16 éves kortól igényelhető, de ez esetben szülői közreműködés is szükséges)
A SMART igazolványok, és úti okmányok egy chipben tárolják a személyek beazonosításához szükséges ujjlenyomatokat (két mutatóujj) és az arcvonások biometrikus térképét. (Az eddigi gyakorlattól eltérően a szemüvegesek esetében is szemüveg nélküli kép kerül az okmányokba.)

A lakosság biometrikus adatait tartalmazó rendszer minden más kommunikációs adatbázistól függetlenül , a Biometrikus Adatnyilvántartó Felügyelet égisze alatt működik
A SMART kártya bevezetésének legfőbb célja az egységes és biztonságos személyazonosító adatbázis létrehozása valamint a személyazonosság lopásának megakadályozása.
A SMART kártyához egy elektronikus (USB) kártyaolvasó is tartozik, amellyel az kormányzati szervek honlapjain keresztül bonyolítható ügyek intézését tervezik kiterjeszteni és felgyorsítani.

Az úti okmányok úgy lettek tervezve, hogy már megfeleljenek az ENSZ égisze alatt működő Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) szabványának, amelyhez már több mint száz ország csatlakozott. Az új technológia szerint bevezetett uti okmány lehetővé teszi a repülőtereken,illetve a határátkelőhelyeken a gyorsabb, várakozás-mentesebb határátlépést.

további részletes információ: http://smartid.gov.il/Pages/default.aspx