„CEVA ADOM” (VÉSZHELYZET) – MEGSZÓLALTAK A SZIRÉNÁK, MI A TENNIVALÓ?

A Pikud HaOref (Polgárvédelmi Parancsnokság), mely nem harcoló alakulatként, de a haderő részeként felelős a hátország felkészítéséért egy esetleges vészhelyzet megfelelő kezelése céljából. Legyen szó hadicselekményről, földrengésről, cunamiról vagy vegyi anyag miatti veszélyről, a Pikud HaOref szakemberei gondoskodnak arról, hogy a lakosság biztonságban legyen, hogy az emberek mindig tudják, mit kell tenniük, hogy a már bekövetkezett bármilyen jellegű katasztrófában a mentés és helyreállítás a lehető leggördülékenyebben történjék.

Sorozatunkban több témán keresztül mutatjuk be a vészhelyzeti tennivalókat, a Pikud HaOref által ajánlott viselkedést, segédeszközöket. Érdemes néhány percet rászánni a témára, hogy fizikailag és lélekben is felkészültek legyünk egy esetleges vészhelyzet elhárítására, így a keletkezett trauma is annál könnyebben feldolgozható lesz.

Valós fenyegetés lehet egy esetleges rakétatámadás, amelynek elhárításán a hadsereg a Kipat barzel (Vaskupola) védelmi rendszer segítségével aktívan dolgozik, de mi is sokat tehetünk a saját védelmünk érdekében. Jó, ha ismerjük lakó- vagy tartózkodási helyünk fenyegetettségi szintjét, mert ha megszólal a sziréna, ehhez a szinthez viszonyítva van 15-180 másodpercünk, hogy biztonságos helyre érjünk.

A Pikud HaOref nemrég megújította a riasztási térképet, érdemes megtekinteni:

Rakétatámadás esetén a riasztási zónákról és a rendelkezésünkre álló időről a televízió, a rádió, az internet segítségével tájékozódhatunk. Érdemes letölteni a Pikud HaOref saját applikációját is, így bármikor megtudhatjuk, hogy a három beállított régióban milyen a riasztási szint és a „Ceva adom” (vészhelyzet) esetén azonnal riasztást kapunk.

Mindenkinek ajánlott, hogy ismerje a környezetében lévő óvóhelyeket. A lakáson belül kialakított úgynevezett Mamad, azaz a védett szoba érhető el a leggyorsabban. Egyes lépcsőházakban folyósonként van közös védett helyiség (Mamak). Néhol a lépcsőház alagsorában vannak nyilvános óvóhelyek, de előfordulnak az utcákon, tereken kialakított óvóhelyek is. Ezek ajtaját mindig tartsuk nyitva, hogy szükség esetén bárki beléphessen.

Amennyiben nincs a lakásunkban, vagy a lépcsőházban védett helyiség vagy nincs idő elérni azt, akkor a lépcsőház 3. emelete, illetve a legfelső szinttől kettővel lejjebb lévő szint a legmegfelelőbb helyszín a támadás átvészelésére. Mindenképpen kerüljük el a nagy üvegfelülettel rendelkező helyiségeket, nem ajánlatos a fürdőszobába se behúzódni, mert egy esetleges hangrobbanás esetén a szétpattanó falburkolat vagy üvegek súlyos sérüléseket okozhatnak.

Az óvóhellyel kapcsolatban az alábbiakat ajánlja a Pikud HaOref:

 • Gondoskodni kell arról, hogy a helyiség mérete, az ülő és fekvő területe, szellőzése alkalmas legyen mindannyi ember számára, akiknek szükség esetén be kell oda vonulniuk.
 • A falakon és a polcokon ne legyenek nehéz és törékeny tárgyak.
 • Riasztás esetén zárjunk be minden ablakot és a redőnyöket is.
 • Szereljük fel a biztonsági helyet a szükséges vészhelyzeti berendezésekkel (elemes rádió, zseblámpa, pótakkumulátor mobil telefonhoz, ivóvíz, szükséges gyógyszerek stb.)
 • Biztosítsuk, hogy az óvóhely könnyen megközelíthető legyen, előfordulhat, hogy csak másodpercek állnak a rendelkezésünkre.

Hogyan viselkedjünk riasztás esetén?

 • Azonnal húzódjunk védett helyre, az óvóhely ablakait, ajtaját csukjuk be, üljünk a fal mellé, távol az ablaktól, kapcsoljuk be a szellőztetést.
 • Nyilvános helyen kövessük a helyiség parancsnokának utasításait.
 • Ha szabad téren ér minket a riasztás, akkor feküdjünk hasra, és kezünkkel védjük a fejünket.
 • Ha utazás közben kapjuk a riasztást, azonnal hagyjuk el a gépjárművet, húzódjunk védett helyre, ha az nincs a közelben, akkor az autótól távolabb feküdjünk hasra, és kezünkkel védjük a fejünket. Ha nem tudunk kiszállni az autóból, akkor is álljunk meg és várjunk 10 percet a szirénázás után.
 • Ha tömegközlekedési eszközön ér minket a riasztás, akkor a sofőr köteles megállítani az autóbuszt, hogy az utasok le tudjanak szállni, amíg ez nem történik meg, mindenki húzódjon el az ablakoktól és védje a fejét. Ha vonaton utazunk a riasztáskor, a vonat lassítani fog, az utasoknak érdemes elhúzódni az ablaktól és lehajolva védeni a fejüket.
 • A riasztás után 10 percig maradjunk védett helyen, ezt követően kimehetünk a szabad területre, ahol nagy ívben kerüljük el a földön heverő ismeretlen tárgyakat, esetleg a rakéta repeszeket. Értesítsük a hatóságokat, hogy azokat mielőbb elszállíthassák a helyszínről.

A családtagok felkészítéséről

A gyermekek és felnőttek védelmét leginkább az garantálja, ha a család minden tagja tisztában van a vészhelyzet esetén szükséges lépésekkel. Osszuk meg a feladatokat, a gyerekek, idősek se maradjanak ki az előkészületekből. A védett helyen a szükséges biztonsági felszerelésen túl legyenek olyan eszközök, amelyek segítenek átvészelni egy esetleges hosszabb bent tartózkodást. Mindenki legyen tisztában a vészhelyzet esetén kívánatos viselkedéssel. Alkalmanként gyakoroljuk a védett helységbe vonulást a körzetünknek rendelkezésre álló idő függvényében.

Néhány jó tanács a gyerekek helyzetének megkönnyítésére:

 • Őrizzük meg nyugalmunkat, ez jó hatással van a gyerekekre. Legyünk a szokottnál is türelmesebbek a stressz miatt esetleg helytelenül viselkedő gyermekekkel.
 • Tanítsuk meg a gyerekeknek a veszély és a félelem kezelését. „A bátor emberek is félnek, de megtanulják kezelni a félelmüket”
 • A hírek ne szóljanak folyamatosan teljes hangerővel, ez a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt stresszeli. A nyugodt, csendes légkör segíti a gyerekeket, hogy minél könnyebben átvészeljék a nehéz pillanatokat.
 • Amennyire lehetséges, ne térjünk el a gyerekek szokásos napirendjétől, de figyeljünk a feszültség miatt keletkezett hangulat változásaira. Egy plusz ölelés sosem árt!
 • Hagyjuk, hogy a gyerekek megosszák velünk érzelmeiket, kérdezhessenek.
 • Ne felejtsük el, hogy gyermekeink számára mi magunk vagyunk a legjobb minta, azt a viselkedést fogják produkálni, amit tőlünk látnak. Bátran mondjuk meg nekik, hogy mi is aggódunk, de hamarosan mindannyian túl leszünk a nehéz időszakon.

/folytatjuk!/