Újra lehet jelentkezni a lakáslottóra

Moshe Kahlon pénzügyminiszter vasárnap bejelentette, hogy országszerte újabb csaknem 12 ezer lakás kerül be a nemzeti lakáslottóba, ahová szeptember 18-ig ismét fogadnak új jelentkezőket.

Az új sorsolásba ezúttal 22 településen, többek között Rishon LeZionban, Netanyan, Be’er Shevan, Ramat Ganban, Ashkelonban, Beit Shemeshben, Haderan, Modi’inben, Rosh Ha’ayinban, Javnén, Kiryat Tivonban, Beit Sheanban, Hatzor Haglilitben, Beit Daganban, Akó és Karmielben épülő új lakásokra lehet pályázni. A pénzügyminiszter szerint az újabb lottó megoldást nyújthat azoknak a családoknak, akik 2016 augusztusáig iratkoztak fel a sorsolásra, tehát A típusú szelvényük van, de eddig nem nyertek. Néhány településen a későbbi jelentkezők, B típusú szelvényei is részt vesznek. Jelenleg 33.066 személy vár arra, hogy jogot nyerjen kedvezményes lakásvásárlásra, csak idén júniusban 19.452-en jelentkeztek. A programban 100 projekten épülő kb. 45.000 új lakás vár gazdára, ezidáig 27.000-en nyertek lehetőséget arra, hogy 250-300.000 sékeles állami támogatással, – a piaci árnál ennyivel olcsóbban -, jussanak első lakásukhoz.

Az állam az arab szektor számára is hasonló programot szervez, amennyiben sikerül megfelelő számú érdeklődőt toborozni.

A nagy lottóra a dira.moch.gov.il internetes oldalon lehet feliratkozni, előzetes jogosultsági vizsgálat után. A regisztrációban lehetőség van három különböző építési projektre is bejelentkezni, ezzel a lakáshoz jutás esélye megtöbbszöröződhet.

A szeptemberi sorsoláson csaknem 11,507 új lakás talál majd gazdára, az ország különböző pontján. (Lásd táblázatunkat)

A nyerteseket a 33.066 darab A-típusú sorsjeggyel rendelkezők közül választják ki, ez alól Javne, Karmiel és Akó kivételt jelent, mert itt azok a helyi lakosok is részt vehetnek a sorsoláson, akiknek B-típusú sorsjegyük van. A nyertesek kiválasztása egy előre megírt programmal, számítógépen történik, emberi beavatkozás nélkül. A nyerteseket október 31-ig értesítik. Ezt követően az építők felveszik a kapcsolatot a nyertessel, ez akár több hónapot is igénybe vehet, mert a konkrét lakások kiválasztása csak az építési engedély kiadása után egy hónappal lesz lehetséges. Az átláthatóság érdekében a nyertesek interneten nyomon követhetik majd a projektek alakulását.