Izraelben is fellépnek a pénzmosás ellen

Az új olék utalásait is megvizsgálják

2017. június 26-án minden európai uniós tagországban életbe lépett az a nemzetközi pénzmosás elleni törvény, amely az országok közötti pénzmozgások vizsgálatát és az ezzel kapcsolatos felelősségek nagy részét az utalásban résztvevő bankok hatáskörébe sorolja. A jövőben számítani lehet arra, hogy amennyiben Izraelből külföldre vagy onnan Izraelbe utalunk a banktisztviselők a szokásosnál több kérdést tesznek fel, sőt egyes esetekben megállítják az utalást vagy zárolják a számlát, amíg a megfelelő igazolásokat be nem szerzi a bankszámla tulajdonosa.

Az új bevándorlók és a kettős állampolgársággal rendelkezők átutalásait a jövőben fokozottabban ellenőrzik. A szigorú vizitáció célja egyrészt az adókerülés kiszűrése, másrészt a terrorizmust támogató pénzcsapok felderítése és elzárása. A Globe című izraeli gazdasági lap több olyan esetről is beszámolt, amikor a bankok jogkörüket messze túllépve, túlbuzgó módon értelmezték a régi/új jogszabályokat ezzel nehezítve meg az ügyfeleik életét. A belső szabályozások szigorodása azt követően vált szinte kényszeressé, hogy több nemzetközi, főleg amerikai bank milliós nagyságrendű bírságot fizetett, adócsalást elősegítő bűnpártolás jogcímen. Az Egyesült Államokba irányuló, illetve onnan érkező pénzeket Izraelben is árgus szemekkel vizsgálják, de az elmúlt hónapokban a nagyságrendekkel kisebb európai pénzmozgások is górcső alá kerültek.

A Discount bank egy másfél évvel ezelőtt alijázott ügyfele számláját zárolta, amíg nem sikerült igazolnia, hogy a bevándorláskor hozott pénzét Olaszországban leadózta. A Bank Hapoalim egyik orosz ügyfele ennél rosszabbul járt, ugyanis a beszerzett adóigazolását azért nem fogadta el a bank, mert az azt ellenjegyző orosz ügyvédi iroda nem szerepelt a bank által elismert TOP 500-as listában. Egy másik alkalommal egy Svájcból alijázott idős hölgynek kellett az Izraelben készpénzben betett 700 ezer sékelét visszautalnia Svájcba, majd onnan újra Izraelbe irányítani, mert a Bank Hapoalim szerette volna biztosítani, hogy a pénznek nyoma legyen Svájcban is.

– A Bank Ocár HaHayal nem alkalmaz a szokásosnál nagyobb szigorúságot az újbevándorlók tekintetében, elsősorban az amerikai-izraeli kettős állampolgároknak teszünk fel külön kérdéseket, de egy nagyobb betétnél természetesen az Európából érkező olléknál is rákérdezünk arra, hogy az a származási országban adózásra került-e, de nem kérünk külön igazolásokat – nyilatkozta a Shalom-Olimnak Kety Mor-Yosef, a Bank Ocár HaHayal privátbankára.