Nem tudhatod, hogyan kell aliját kezdeni, míg ezt el nem olvasod!

A Facebookon jelent meg a napokban a hír, miszerint adományozókat keresnek egy projekt megvalósításához. A bejegyzés szerint Hidvégi András és Bácskai Judit, rendkívüli kezdeményezést indított el a világhálón. Radnóti Miklós: Nem tudhatom c. verséből egy olyan filmet készítenek, amelyben a 36 verssor mintegy ötven szájból hangzik majd el.

András sorait idézve: A vers egy-egy sorát elmondó emberek „…olyan emberek, akik a világ különböző pontjain élnek. Olyan emberek, akiknek a nagy része soha nem találkozott egymással. Olyan emberek, akik sokban különböznek. Olyan emberek, akikben viszont egyetlen dolog biztosan közös. Szinte mindannyian Magyarországon születtünk, de egy ideje már nem érezzük otthon magunkat benne. Vannak, akik közülünk új hazát kerestek maguknak. Vannak, akik csak ezután fognak. És vannak, akik maradnak. Akárhogy döntöttünk is, vagy fogunk dönteni, kezdeni akarunk valamit a Magyarországhoz fűződő bonyolult kapcsolatunkkal. Ezért mondjuk el Radnóti szavaival azt, amit a saját szavainkkal nem tudunk.”

radnotiA világ sok pontján, telefonnal felvett selfie videókat összevágva, Judit és az utómunka-csapat készíti el a 3-4 perces kisfilmet. A videót november 9-én, azon a napon osztják meg, amelyen 1944-ben a honfitársai Radnóti Miklóst megölték a szülőhazájában. A megosztásokkal párhuzamosan egy online reklámkampány is indul, hogy minél több Facebook felhasználóhoz jusson el a videó. A kampány a tervek szerint 2017. január 17-ig fog tartani. Addig a napig, amelyen 1944-ben megszületett a NEM TUDHATOM végső változata.

Mi, ezen a linken követjük nyomon a projektet, a kivitelezés és reklámozás költségeinek fedezetéül szolgáló pénzgyűjtési akció alakulását, a család elindulását a lángokkal ölelt országból:

https://www.jewcer.org/project/nemtudhatomselfie/

the-hidvegi-bacskai-family-copy-1

Hidvégi András és Bácskai Judit a projektjének van egy további vetülete is. A házaspár két gyerekével alijázni készül, mivel ugyan Magyarországon születtek, egy ideje már nem érzik otthon magukat benne. Ezért költöznek Izraelbe. Alija előtt nem mindenki szakad el a hazájától. Nem búcsúzik, mondván, úgyis visszajár majd gyakran. Aztán telnek-múlnak az évek, az élet zajlik, az új társadalomba beilleszkedik és büszke lesz az új állampolgárságára. Izraelre tekint hazájaként és mégse jár haza, azaz Magyarországra. Az idővel a búcsú beérik, de elmarad. Ezt a gyakorlatot törik meg Hidvégiék. Az alija előtt, a NEM TUDHATOM SELFIE -vel búcsúznak Magyarországtól.

Ebben a filmben nem lesz benne a pesti Rabbiképző udvara, ahol a Hidvégi gyerekek: Frédi és Leló játszanak péntek esténként, míg szüleik imádkoznak, a Lauder Javne iskola, ahova a gyerekek jártak, vagy a magyar nyelvű mesekönyv, amit András írt, – de benne lesz a velük való elegáns szakítás, a Bori notesz emléke, a Radnóti év és a baráti viszony ápolásának terve.

Vadász Éva