44 800 sékel támogatás a rászorúlóknak

Closeup on man's hands writing a check in a checkbook. (Credit: iStock)

A polgári időszámítás szerinti 2016. polgári év kezdetét vette. Ilyenkor egymásnak Boldog Új Esztendőt kívánnak a barátok, ismerősök. A CHOMA néhány rászorulónak az új évi jókívánságot megtoldotta egy csekkel is.
A csoporthoz tartozó Guttmann Alapítvány ezekben a napokban néhány, idősebb korosztályhoz tartozó rászoruló részére összesen mintegy 44 800 sékel értékben küldött anyagi támogatást.
A közel 30 éves múlttal rendelkező, néhai Guttmann Rina által létrehozott alapítvány 1987 óta segíti az időskorú, és beteg rászorulókat. Az alapítvány vagyona még számottevő, de az alapító eredeti szándék szerint támogatásra csak az alap kamatai fordíthatók. Sajnos a jelen gazdasági helyzetben, amikor a betéti kamatok nagyon alacsony szinten mozognak, egyre kevesebb támogatásra fordítható pénz gyűlik össze. A tőkét felélni egyenlő lenne a jövő felélésével. Csak remélni lehet, hogy ez a helyzet átmeneti, és a kamatok növekedésével, valamint további adományok gyűjtésével nagyság-renddel több rászoruló számára fog az elkövetkezendőkben a posta csekket kézbesíteni. A CHOMA csoport új 3 évre szóló programja, minden esetre számol ezzel a lehetőséggel.
Mint ismert ennek van alapja   Az ötvenhatos forradalom után indult magyar alija megsegítésének szándéka hozta létre a CHOMA nevéhez kötődő páratlan összefogást.  A magyar nyelvterületről származó jisuv  agóráiból,   szinte hónapok alatt jelentős alap jött létre. Az adományok összegyűjtésének anno a CHOMA Mifal Leolej Hungária adott keretet.  Az egyesület több évtizedes sikeres működése, egykor sok ezer magyarajkú alijázónak  jelentett segítséget. A CHOMA 2015 csoport ezt a hagyományt, az összefogásnak, a segítőkészségnek ezt a reinkarnációját kívánja életre kelteni.