Foglalkoztatási támogatás izraeli vállalkozásoknak

Foglalkoztatási támogatást igényelhetnek azok az izraeli vállalkozások, melyek új olékat foglalkoztatnak:

Egy a közeli napokban közzétett statisztikai felmérés szerint Izrael gazdasági teljesítménye a nyári időszakban ( gázai rakétatámadások miatt ) visszaesett. A hírek szerint hazai összterméke (GDP) 0,4 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest. Ilyen mértékű visszaesést 2009 óta nem mértek Izraelben Különösen jelentős mértékű teljesítménykiesés – ebből következően jövedelemkiesés) a gázai határ közeli vállalkozásokat – és így a munkavállalókat sújtotta. Negatív hozadékként ez időszakban az olék foglalkoztatása, és beilleszkedése is lelassult. Eddig a gyorshír.

Annak érdekében, hogy az ország gazdasági helyzetét sújtotta kár csökkenjen a Bevándorlási Minisztérium (Misrad Haklita) a foglalkoztatások támogatására pályázatot hirdetett.

A kiírás szerint azok a vállalkozások, melyek új oléknak, illetve visszatérő rezidenseknek munkát tudnak biztosítani, meghatározott időtartamra állami támogatásban részesülhetnek.

Az állam ezzel korlátozott időre ugyan de beszáll a magán vállalkozások bérjellegű kifizetéseinek finanszírozásába. A gazdaság felpörgését, és a beilleszkedések felgyorsulását várják ezzel a program elindítói.

A foglalkoztatási támogatás mértéke:

A program az egész országra kiterjed, de egyes területeket érintően eltérő a meghirdetett támogatás mértéke, valamint időtartama

– Kiemelt támogatást hirdet a program azon vállalkozások részére, melyek a déli régióban, különösen Gázához közel eső sávban biztosítanának munkavállalási lehetőséget. A támogatás mértéke a Gáza határtól számított 40 kilométeren belüli foglalkoztatás esetén a minimálbér 75%-a,

– A jelenlegi kiírás szerint az ország többi területén a minimálbér ötven százalékának erejéig vehető igénybe a foglalkoztatási támogatás.

A támogatás kiterjed azokra a vállalkozásokra melyek,:

– 18. életévüket betöltött, (de még nem nyugdíjas korú) és Izraelben 10 évnél nem régebben élő – olékat foglalkoztatnak

– olyan visszatérő rezidenseket foglalkoztatnak, akik nem több mint 24 hónapja tértek vissza a Izraelbe.

A program további és részletesebb leírása itt tekinthető meg.